Jak zredukovat svou uhlíkovou stopu

Uhlíková stopa je jakýmsi měřítkem dopadu lidské činnosti na životní prostředí, přesněji pak na tvorbu skleníkových plynů. Ty se jaktožto jeden z největších činitelů podílí na změně klimatu a dalších ekologických problémech, které naši planetu devastují v čím dál tím větším množství. Přizpůsobením svého života k tomu, aby vaše uhlíková stopa byla co nejmenší, tak sami ovlivňujete prostředí, ve kterém všichni společně žijeme.

Letecká doprava je jednou z největších složek uhlíkové stopy především kvůli četnosti letů. Jediný let z Londýna do New Yorku odpovídá čtvrtině ročního znečištění průměrného člověka. Nejjednodušší cestou, jak tento dopad zmírnit, je cestovat například vlakem nebo nevyužívat leteckou dopravu tak často, třeba v případech, kdy jde její funkce zastoupit jiným způsobem dopravy.

Snížení spotřeby živočišných produktů je nejdůležitějším krokem ke snížení vaší uhlíkové stopy. Velký důraz by pak měl být kladen především na hovězí a jehněčí maso. Krávy a ovce emitují ohromná množství ethanu – jednoho z nejsilnějších skleníkových plynů. Například vepřové maso je však na stupni zátěže pro životní prostředí mnohem níže než sýry nebo máslo. Podle studie jednotlivých jídelníčků a jejich vlivu na uhlíkovou stopu bylo prokázáno, že ji čistě rostlinná strava může snížit až o 25 %. Pokud z vašeho jídelníčku vyřadíte maso a další živočišné produkty, vaše produkce oxidu uhličitého může klesnout až o polovinu.

Původ naší potravy se staví hned na další příčku za skladbou našeho jídelníčku. Zátěž na životní prostředí k vypěstování náročných plodin, které k vám domů pak putují přes celou zeměkouli, je fatální. Nejen, že musí být pro tyto potraviny vytvořeny umělé podmínky spojené s vysokou ekologickou stopou, ale právě jejich doprava má na znečištění největší vliv. Napadlo vás někdy, jak se do vašeho supermarketu dostávají banány? Nebo takový chřest dovezený letadlem až z Peru. Potraviny, které v naší republice běžně nerostou, k vám urazili často cestu přes celou Zemi. Zkuste se nad skladbou vašeho jídelníčku zamyslet. Lokální a sezónní strava je tou nejekologičtější volbou, kterou můžete učinit.

1

Osvětlení. Během posledních let stoupla sláva LED žárovek, a staly se tak levnější a efektivnější náhradou těch klasických. Pokud máte doma energii hltající halogen – většina lidí je má v kuchyni nebo v koupelně – máte dobrý finanční i ekologický důvod vyměnit jich co nejvíce za LED náhrady. Jejich životnost je zhruba 10 let, což vás zprostí kupování našich známých žárovek každý měsíc, když prasknou. Nejen, že razantně snížíte svou uhlíkovou stopu, ale zároveň také velmi odlehčíte dodávání energie, a to zejména v situacích, kdy je potřeba zapojit i záložní zdroje – například ve špičkách a v zimě, kdy je tma již brzy odpoledne.

(Etika dne svatého Valentýna – jak zelená je vaše červená růže?)

Konzum. Zkrátka mu nepodléhejte tolik, jak po nás společnost žádá. Kupování méně věcí je rozhodně dobrým krokem ke snížení vašeho podílu na znečištění. Oblek vyrobený z vlny má mnohem větší dopad na uhlíkovou stopu než spotřeba elektřiny vašeho domu za celý měsíc. Jedno tričko způsobuje větší znečištění než vaše obvyklá třídenní spotřeba. Kupování méně věcí má tedy velmi zásadní vliv na celou skutečnost. Nekupujte si věci, které víte, že ani nepotřebujete.

Materiály. Zdánlivě zanedbatelné téma jsou předměty a především materiály, ze kterých jsou věci, jimiž se obklopujeme, vyrobené. Pokud si každý den koupíte pet lahev s vodou a svačinu v plastovém pytlíku, vězte, že zátěž na uhlíkovou stopu při výrobě těchto obalů je srovnatelná se spotřebou elektřiny celé vaší domácnosti za celý den. Nejvyšší stopu na tunu materiálu mají textilie, obuv či baterie. Naopak mezi látky s nejnižším dopadem patří například sklo.

(Jak na život bez odpadu)

Spotřebiče a elektronika. Jestliže je vaše domácnost plná spotřebičů jako je pračka, sušička, myčka na nádobí a podobně, nejen, že tím razantně zvyšujete účet za elektřinu, ale také svůj podíl na uhlíkové stopě. Často jsou tyto výrobky jen moderní vymožeností, o které nám systém tvrdí, že jsou nepostradatelné. Opravdu je potřebujeme? Dalším úskalím je pak kupování nových a modernějších zařízení, jakmile se nám ty staré přestanou líbit. Nejvíce energie je vynaloženo právě na výrobu zařízení než na jeho následné používání.

Vytápění domovů. Pokud je váš domov nedostatečně zaizolovaný, je k jeho vytopení třeba velkého množství energie. Nejedná se pouze o izolaci uvnitř stěn a podlahy se střechou, ale především okna a dveře. Starší obydlí je vhodné zkontrolovat a zaizolovat, jak nejlépe je to možné. Teplo, které vám uniká průduchy ve dveřích a oknech, musíte znovu dodat energií z vytápění. A tak pořád dokola a vaše uhlíková stopa nabírá na pořádných obrátkách. Pokud máte dobře zaizolovaný byt či dům, ušetříte i spoustu financí za opakované vytápění, které vám uniká.

Doprava. Na vzdálenosti, kterou urazíte autem, záleží. Pokud omezíte vzdálenost, kterou autem urazíte z 25 000 km ročně na 16 000 km, ušetříte více jak tunu oxidu uhličitého, což je zhruba 15 % množství znečištění běžného člověka za celý život. Místo někdy postradatelné cesty svým vlastním automobilem můžete zvolit MHD, kolo, nebo se například domluvit s kolegy na společné cestě do práce. V dnešní době už není problém ani jezdit autem ekologicky. Nové automobily, které jezdí na elektřinu jsou nejen ekologické, ale několikanásobně levnější než ty běžné. Dobíjení jejich baterií je mnohem levnější než čerpání klasického paliva.

2

Advertisements