Sezónní strava : záleží na ní vůbec?

Průzkum BBC ukázal, že sotva 1 obyvatel z Británie z 10 tuší, která zelenina a ovoce prodávaná v obchodech je sezónní a která ne. Této skutečnosti supermarkety příliš nepřidávají. Jsou tedy jahody na vánočním stole opravdu mimo mísu?

Celoroční dostupnost veškerého sortimentu potravin v našich obchodních řetězcích už nejspíše nepřijde nikomu zarážející. Ananas z Kostariky, borůvky z Chile, ostružiny z Mexika, avokádo ze Španělska, mango z Brazílie…mohli bychom sepsat celý seznam těchto dopravených potravin z celého světa. Pokud se však rozhodnete v obchodním řetězci nakupovat „lokálně a sezónně“, nejspíš neuspějete. Pokud si přečtete původ ovoce či zeleniny, z České republiky zde nenajdete snad nic. Petržel si necháváme dovážet z Izraele, mrkev z Itálie a takovou bílou papriku až z Turecka.

Zřejmě se divíte, proč tyto zdánlivě typicky české plody musí obletět celou zeměkouli, aby se dostaly na váš talíř, když petržel na své zahrádce umí vypěstovat každý průměrný zahrádkář. Odpověď je jednoduchá a jednoslovná : konzum.

zelkahotovo.jpg

Jsme ochotni v zimě zaplatit nepochopitelnou částku za jahody bez barvy a chuti, ale nejsme ochotni zajít za farmářem na trh a koupit si od něho za pár korun kapustu. V televizi totiž reklamu na farmářské trhy neuvidíte. Kdežto zlevněné jahody vám nutí každý leták, reklama, plakát… Sezónní stravovací návyky se nám staly naprosto cizími. Nepřijde nám vůbec podezřelé, že si v naší studené zimě můžeme doma v klidu dopřát jakékoliv exotické plody, které by nás v našich podmínkách ani nenapadlo hledat.

Uhlíková stopa těchto procesů je samostatnou ekologickou katastrofou. Nejen extrémně náročné podmínky, které se musí pro růst těchto plodů zajistit, ale především pak chemické ošetřování, doprava po celém světě, balení každého kousku do igelitu, až po zneužívání lidské práce, která vás rozhodně při nákupu nenapadne.

Podle výzkumu BBC zvládlo pouze 5 % z 2000 dotázaných lidí říct, kdy jsou ostružiny šťavnaté a baculaté. 4 % lidí pak správně odhadlo, kdy je sezóna švestek. Pouze 1 z 10 uhodl, kdy se sklízí angrešt.
V návaznosti na naše nedostatky, co se stravovacích návyků týče – obezita, popularita hotových jídel, neochota vařit a zanedbávání vyváženého jídelníčku – hraje zde roli fakt, že lidé nevědí, kdy se sklízí hrách?

Je to jen další způsob, kterým vyhledáváme pohodlí. Stovky lidí v supermarketu s košíky plnými pomerančů a avokád nám už přijdou natolik normální, že pokud vyrazíte na místní trh, budete tam téměř sami. Pokud se však zaměříme na výživové hodnoty dovezených potravin a na ty naše lokální a sezónní, narazíme na velikou diferenci. Pokud si koupíte jahody v zimním období, vězte, že na vás nečeká nic jiného než koktejl chemikálií v podobě plodu. Je opravdu v něčím zájmu své tělo vyživovat zrovna takto?

Podle studií je dokonce patrné, že náš organismus je nastaven na podmínky, ve kterých žijeme. Co se nás Čechů týče, rozhodně se nemusíme bát, že bychom tedy přes zimu zemřeli na podvyživení. Naše podmínky nám nabízejí po celý rok širokou škálu plodin. Existence určitých biorytmů je totiž přirozená a pro nás všechny i patrná. Naše tělo reaguje na podmínky všech ročních období. V zimě je naše tělo unavenější, vyžaduje vydatnější stravu složenou ze sacharidů a méně šťavnaté plody. V létě zase preferujeme na vodu a šťávu bohaté plodiny, v mnoha případech ani nepociťujeme hlad a organismus je aktivnější.

Mnoho lidí si ani neuvědomuje, jakou různorodostí oplývají plody dozrávající u nás třeba na podzim nebo v zimě. Nehovoříme totiž jen o sezónním ovoci a zelenině, používáme i houby, květiny, byliny, bobuloviny, oříšky a semínka. Plody sklízené v době své zralosti mají nejvíce živin, minerálů, vitamínů a antioxidantů. Pěstování sezónních místních potravin zachovává biodiverzitu a napomáhá udržení dobré kvality půdy. Sezónní plody si také mnohem snadněji vypěstujeme na vlastní zahrádce a práce na zahradě nás vrací zpět k pocitu sounáležitosti s přírodou a celistvostí projevů života na Zemi. Učíme se znovu chápat životní koloběh, kterému dnešní městský člověk již pomalu přestává rozumět.

sezon

Sezónní strava je tedy nejen vhodná pro náš život, ale je také mnohem levnější a především ekologičtější. S tímto způsobem stravování není nutné samozřejmě začít okamžitě a naprosto razantně. Zkuste párkrát zajít na trh, kde vám farmáři nabídnou přesně to, co jim nyní úroda přinesla. Chuťově nesrovnatelné plody, které vás překvapí svojí kvalitou a především cenou jsou opravdu nenahraditelné.

Informace z Akademie léčivé výživy  a The Guardian

 

Reklamy