Stane se „mléko“ švábů superpotravinou zítřka?

Mezinárodní vědecký tým sekvenoval proteinový krystal umístěný ve střevech švábů. Proč? V neustávající honbě za superpotravinami jsou přesvědčeni, že by mohlo být klíčem k nakrmení naší rostoucí populace.

Údajným motivem za výzkumem tohoto hmyzu na Institutu biologie kmenových buněk a regenerativní medicíny v Indii je výživová hodnota a naděje, že pomůže naší rostoucí populaci (což podle americké Národní akademie věd hravě zvládne rostlinná strava). Švábí mléko je údajně čtyřikrát výživnější než to kravské. Trochu jsme očekávali, že tuto šílenost žene teorie o tom, že „švábi žijí navěky“, ale opět a znovu, stádo slepě vedou bílkoviny. Svět je posednutý bílkovinami. Potravinové společnosti hledají způsoby, jak je nacpat do směsí na lívance, do cereálií i do brambůrek.

Šváb je jedním z nejodolnějších tvorů planety – dokáže žít bez jídla až tři měsíce. „Zajímalo nás, z čeho jsou vlastně tvořeni,“ říká Chavas, jeden z autorů výzkumu, který byl v červenci publikován v časopise International Union of Crystallography. Chavas spolu s kolegy zkoumali druh Diploptera punctata – Rusa tečkovaného, který je jediným živorodým druhem švába – tzn., že jeho samice rodí živá mláďata, která se vyvinula uvnitř jejího těla. Jako jiné živorodé bytosti i těhotné samice tohoto druhu vyživují své rostoucí potomky výživnou tekutinou vydávanou plodovým vakem – švábí verzí dělohy.

Jakmile embryo tekutinu požije, začnou se v jeho střevech tvořit proteinové krystaly. Chavasův tým jeden z těchto krystalů extrahoval, aby zjistili více o jeho možné výživě. Následující testy a genomového sekvenování odhalily, že jde o kompletní stravu.

„Proteinové krystaly jsou mateřským mlékem pro malé šváby. Jsou důležité pro jejich růst a vývoj. Proto vyrostou více než potomci jiných druhů,“ říká Leonard Chavas, vedoucí studie. To zní docela povědomě. Možná proto je švábí mléko dalším v řadě, které se lidé chystají ukrást.

MilkProtein_Inl_1469214118.jpg

Co je nejšílenější: Když otevřete embryo švába, z jeho střev se vylijí třpytivé výživné mléčné krystaly (kdybyste ještě byli na pochybách, jak na to přišli…). Viz na obrázku výše.

„Zjistila jsem, že tato malá embrya v určitém stádiu vývoje jsou schopna pít,“ vybavuje si Barbara Stay, emeritní profesorka z iowské univerzity, která byla mezi prvními, kdo krystalické mléko zkoumal. „Pila tekutinu, “ vysvětluje – ale jak vývoj embryí postupoval, tekutina od jejich matky koncentrovaná v jejich střevech začala vytvářet malé krystalky.

Stay také zjistila, že dokáže švábí mléko – v tekuté i krystalické formě – extrahovat pomocí procesu, kterému říká „dojení švába“. „Embrya v plodovém vaku nahradíte filtračním papírem a necháte ho tam,“ vysvětluje. Po chvíli „ho vyndáte a máte mléko“.

Skutečnost, že hmyz produkuje mléko, je docela fascinující – ale co fascinovalo vědce, byla skutečnost, že jediný z těchto proteinových krystalů obsahuje více než třikrát tolik energie, než se nachází ve stejném množství buvolího mléka (které má více kalorií než kravské mléko).

Než si začnete představovat miniaturní znásilňovací rampy a vybavení, které by bylo potřeba k „dojení“ těchto drobečků, mezinárodní tým vědců vedený výzkumníky z Institutu biologie kmenových buněk a regenerativní medicíny v Indii se rozhodl geny odpovědné za tvorbu mléčných krystalům sekvenovat, aby viděli, zda je mohou replikovat v laboratoři. To by jim umožnilo masovou výrobu, aniž by kvůli tomu přišli k úhoně další švábi. Koneckonců „extrakt ze střev švába“ by nebyl tak snadno prodejný, i když mateřské mléko krav z nějakého důvodu je.

(Jednoduchá animace ukazuje, proč je na čase přehodnotit maso)

„Krystaly jsou jako kompletní strava – mají proteiny, tuky i cukry. Když se podíváte do proteinové sekvence, mají všechny esenciální aminokyseliny,“ uvedl Sanchari Banerjee. V rámci prohrané sázky Chavas substanci ochutnal a říká, že víceméně nemá žádnou chuť. Nejen, že je mléko hutným zdrojem kalorií a živin, navíc se uvolňuje pozvolna. Jak se protein v mléku tráví, krystal vypouští další ve srovnatelném měřítku, aby trávení pokračovalo.

„Uvolňuje se pozvolna,“ uvedl Subramanian Ramaswamy, který projekt vedl. „Pokud potřebujete potravinu, která má vysokou pozvolnou kalorickou hodnotu, a potravinu, která je kompletní, tohle je ona.“ Je důležité poukázat, že tento hutný zdroj proteinu rozhodně nikdy nebude pro ty, kdo se snaží zhubnout, a pravděpodobně není ani nutný pro většinu západního stravování, kde už teď jíme příliš mnoho kalorií za den. Ale pro ty, kdo zápasí s dostatečným množstvím kalorií, by mohlo jít o rychlý a snadný způsob, jak kalorie a živiny získat.

„Jsou velmi stabilní. Můžou být skvělým proteinovým doplňkem,“ říká Ramaswamy a dodal, že se výzkumníci nepokoušeli přijít s novým proteinovým doplňkem – byli prostě jen zvědaví. „V USA je velký tlak na to, aby byl veškerý výzkum aplikovatelný na lidi.“

Teď, když výzkumníci mají sekvenci, doufají, že se jim podaří vytvořit geneticky upravené kvasinky, které by krystaly produkovaly v mnohem větším množství – což by bylo efektivnější a (méně nechutné a koneckonců i neetické) než extrakce krystalů ze střev švábů.

Kdo potřebuje kale a quinou, když může mít doplňky ze švábího mléka?

… Jo no, taky nejsme stoprocentně přesvědčeni. Ale pokud to pomůže zmírnit nedostatek jídla, s kterým se v této generaci budeme potýkat, a nikdo kvůli němu nebude trpět, budeme se s tím muset vyrovnat. Navíc, vědci sami uvádí, že zatím nemají důkaz o jeho bezpečnosti. „Teoreticky by to mělo být v pořádku,“ říká Ramaswamy. „Ale dnes nemáme žádný důkaz o jeho bezpečnosti pro lidskou spotřebu.“

Advertisements