Houby se stávají odpovědí na utrpení krav – nejdřív maso, teď kůže

 

Houby byly vždy považovány za kulinářský zážitek. Kvůli své hutné, všestranné konzistenci, příchuti umami a bohatému výživovému profilu jsou oslavovány v kuchyních po celém světě. V posledních letech se jim dostává zvýšené pozornosti i díky tomu, že jsou v některých ohledech podobné masu a je možné z nich vyrobit burgery, steaky či dokonce i mořská jídla.

A zdá se, že houby nejsou dobré jen v rostlinných pokrmech, ale také jako náhrada jiných produktů obvykle vyráběných ze zvířat, třeba kůže. Přesně tak. Startup Mycoworks vyrábí kůži z mycelia hub a údajně je na dotek úplně stejná jako opravdová kůže. Společnost je přesvědčena, že jejich produkt je nejen udržitelný, ale i rentabilnější než konvenční kůže.

(Rostlinná kůže existuje a nebudete věřit z čeho je vyrobena!)

Všechno naznačuje, že tomu tak je. Koneckonců výroba kůže z krávy, podobně jako chov krav na maso, je náročná na zdroje, ničí životní prostředí a upřímně řečeno je nebezpečná. I když se zdá, že je kůže pouhým vedlejším produktem masné výroby, je tomu sotva tak. Ve skutečnosti je kůže jedním z mnoha aspektů masného průmyslu. Popravdě jeden krmí druhého. Kůže je tak žádoucí produkt, že krávy na farmách nejsou chovány jen na maso, ale jsou chovány na maso a kůži ve stejné míře. Kůže farmářům přináší vyšší zisk.

(Nová alternativa kůže se vyrábí z fermentovaného čaje)

Mycoworks se pokouší ukončit tento zlověstný kruh s pomocí svého produktu. Tak jako je potřeba, aby lidé po celém světě snížili svou spotřebu masa, aby svět dostal vůbec nějakou šanci přežít, je důležité, abychom našli alternativy ke všem aspektům tohoto ničivého průmyslu. Vypadá to, že při snaze o soucitnější a udržitelnější svět může být oblékání se do hub stejně důležité jako jejich jedení. Koho by to napadlo?

Převzato z One Green Planet

Advertisements