Jednoduchá animace ukazuje, proč je na čase přehodnotit maso

Jak často lidé přemýšlí nad masem na svých talířích? Možná kromě toho, jak chutná, voní, jak bylo připraveno – snad i rychlá zmínka o tom, zda bylo z volného chovu či ne – nevkládáme do přemýšlení o tom, co činí maso možným, příliš energie. A máme k tomu dobrý důvod. Můžeme se držet idylického obrazu farmy s volně se pasoucími zvířaty, která zažijí „jeden špatný den“ ve svých životech. Skutečností však je, že produkce masa je industriálním průmyslem, který zahrnuje miliardy domestikovaných zvířat. Jen uvažte skutečnost, že v České republice pochází 99,98 % drůbeže určené na maso, 94,6 % skotu a 99,9 % prasat z velkochovů.

Možná vypadá chov zvířat v tak velkém množství „efektivně“, ale ve skutečnosti musíme na udržení tohoto průmyslu odvádět astronomické množství zdrojů. V současném měřítku dobytek zabírá přes 50 procent celosvětové orné půdy, využívá 23 procent veškeré sladké vody a spotřebovává velkou většinu plodin. Vedle toho je odpovědný za nekontrolované odlesňování, znečištění vody i vzduchu a produkci více skleníkových plynů než veškerá celosvětová doprava dohromady. Živočišné zemědělství ve skutečnosti ztěžuje naši schopnost nakrmit a činí ji vysoce neudržitelnou.

Tváří v tvář vědomí, že světová populace má do roku 2050 přesáhnout hranici devíti miliard, přichází obrovská příležitost, jak změnit způsob, jakým nad masem přemýšlíme. Toto video od New Harvest, neziskové výzkumné organizace, která se soustředí na urychlení průlomů v oblasti buněčného zemědělství, přetvoření způsobu, jakým vyrábíme živočišné produkty, konkrétně bez jakýchkoliv zvířat, ukazuje, že alternativou je kultivované maso. Ve spolupráci se společnostmi jako Memphis Meats, která úspěšně produkuje kultivované masové koule, plánuje New Harvest vytvořit budoucnost, v které na maso nepotřebujeme zvířata.

NH-10-A.gif

“První strana příběhu, který nás požene do budoucnosti potravin vedené udržitelným, nezvířecím masem, se píše právě dnes,” řekl Nil Zacharias, spoluzakladatel One Green Planet. “Je na čase opustit postupná vylepšování jako řešení našeho poškozeného potravinového systému a připravit se na obří skoky.“

A když tyto obří skoky zahrnují inovativní produkt, který replikuje chuť, texturu i zážitek jedení masa, bez negativního dopadu na životní prostředí, zvířata nebo zdraví lidí, jsou těmi správnými. Budoucnost jídla se tvoří právě teď a vypadá docela zářně.

Upraveno z One Green Planet

 

 

 

Reklamy